|

5 parasta vinkkiä mitä tehdä, kun ahdistaa

Jos haaveissasi on löytää rakkautta pursuava parisuhde, mutta olla tökötät sinkkuna, eikä ole vielä tärpännyt tai olet ihminen, jolla avioeron jättämät haavat tuntuvat niin syviltä, että sinulla on vaikeuksia löytää luottamusta elämään, niin tämä artikkeli on sinulle.

On hyvä huomata, että meidän mielialaamme vaikuttaa todella monet asiat, kuten se, miten olemme nukkuneet, syöneet, naisilla hormonitoiminta sekä myös ajatukset, tottakai!

Jos kysyt, miten ajatukset tähän vaikuttaa, niin kerron sinulle yhdestä tutkimuksesta. Tässä opiskelijoilta kysyttiin samat kaksi kysymystä, mutta eri järjestyksessä. Tutkijoita kiinnosti, onko kysymysten välillä korrelaatio. Kysymykset olivat: “Kuinka onnellinen olet?” ja “Oletko käynyt kuinka monilla deiteillä kuluneen kuukauden aikana?” Tutkijat näkivät korrelaation, kun ensin kysyttiin treffeistä. Opiskelija meni joko hyvään tai huonoon mielentilaan mietittyään treffejään tai niiden puuttumista, jonka jälkeen vastaus onnellisuuteen liittyen oli yhteydessä.

En suosittele ketään olemaan tekopirteä tai positiivinen silloin, kun se tuntuu valheelliselta. Silloin tällöin kuitenkin tarvitsemme hieman piristystä, esimerkiksi huonosti nukutun yön jälkeen. Tai, kun kumppanin löytyminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta ja olo iki-sinkulta.

Kokosimme tähän tiimimme 5 parasta vinkkiä mitä tehdä silloin, kun ahdistaa. Näillä vinkeillä pystyt muuttamaan mielentilan pirteämmäksi minuuteissa!

1. Hyväksy se, mikä on

Jos potuttaa, aloita hyväksymällä se tunne, mitä koet. Mitä enemmän taistelet tunnetta vastaan, sitä vaikeampi sinun on siitä päästä. Taistelu ei tuo sinulle sitä, mitä haluat. Hyväksymällä myös negatiiviset tunnetilat osana elämää, autat itseäsi rentoutumaan siinä hetkessä ja annat luvan “paremmalle mielelle” tulla esille nopeammin.

Jos sinulla ahdistaa sinkkuelämä, niin jopa se tuo helpotuksen tunnetta, että hyväksyt sen, että et pysty hyväksymään sinkkuelämääsi.

2. Oikaise ryhtisi

Hyvin usein, kun olemme allapäin tai kiukkuisia, ei ryhtimme ehkä ole se optimaalisin. Tarkkaile siis asentoasi. Seisotko / istutko suorassa? Pääseekö hengityksesi kulkemaan esteettä?

Pyörittele siis hartioitasi, oikaise ryhtisi ja tunne, miten happi virtaa paremmin keuhkoissasi!

Hengittäminen otetaan usein itsestään selvyytenä, vaikka sillä on merkittävä rooli esimerkiksi uupumisesta toipumisen kanssa. Tiesitkö, että stressaantuneena ihminen hengittää pinnallisesti ja jo syvän hengityksen tietoinen opettelu lisää rentouden tunteita?

3. Mieti ihanuuksia

Kun kiukuttaa tai masentaa, niin olet silloin kiinnittyneitä huomioimaan kaiken kurjan. Voit kokea, että elämä on epäreilu sinua kohtaan, tai kaikki sinkut ovat täysiä p***ja, lapset kurittomia nulikoita, työkaverit pelkkiä narsisteja, sukulaiset ahdistavia, jne 🙂 Salli itsellesi hetki aikaa miettiä, mitä kaikkea hyvää sinulla on, tai mitä kaikkea hyvää olet kokenut? Myös ihanien ihmisten ajatteleminen ilahduttaa. Oikeasti. Kokeile!

Tiesitkö, että opiskelijoilla tehtiin tutkimus siitä, miten ajattelu vaikuttaa koetuloksiin. Ryhmä A laitettiin miettimään elämää slummeissa ennen koetta. Ryhmä B ajatteli ihailemiaan professoreita ja suuria ajattelijoita ennen tenttiä. Arvaat varmaan, että ryhmän B tulokset tenteissä olivat paremmat. Sillä on väliä, millaisissa ajatuksissa vietät päiväsi.

4. Liiku!

Ihminen on luotu liikkumaan, sinkkukin. Liikunta virkistää, piristää, poistaa masennusta, on hyvästä aineenvaihdunnalle, hyvälle unelle, se parantaa verenkiertoa ja ja ja… Mikä on sinulle mieleisin tapa liikkua? Kävely? Juokseminen? Kuntosalilla pakertaminen? Hyvä jumppa? Pilates? Entä inspiroiko sinua musiikin kuuntelu liikkuessasi vai haluatko olla läsnä kuullen tuulen suhinan? Oletko enemmän ryhmäliikkuja vai kotona tekijä? Rakastatko päivänvalossa kävelyä, vai iltahämärässä? Tykkäätkö siitä, että saat hien pintaan ja sykkeen minttiin, vai haluatko liikkumisen olevan rauhallista?

5. Leikittele

Elämä ei ole niiiiiiin vakavaa. Oikeesti. Ripaus leikkiä piristää kummasti. Jos sinulla on pieniä lapsia, rakenna legoluomuksia tai leiki piilosta heidän kanssaan. Laita eriparisukat jalkaasi tänään. Jos sinulla on koira, ulkoile jotain eri reittiä pitkin. Tai mene töihin eri reittiä pitkin. Osta kaupasta joku uusi ruoka-aine, mitä et ole ennen maistanut. Osta itsellesi kukkia. Kokeile naurujoogaa. Katso hyvä komedia, tai käy stand up -keikalla. Ethän hukkaa hyvää elämää turhaan murehtimiseen!

(Tämä artikkeli on luvalla ja hieman muokattuna uudelleenjulkaistu.)

Samankaltaiset artikkelit