Avioero – mistä merkeistä tiedät sen olevan oikea ratkaisu?

Vaikka tämän blogin perustava ajatus keskittyy onnelliseen parisuhteeseen, tänään haluan käsitellä aihealuetta, joka voi tuntua ristiriitaiselta tämän periaatteen kanssa – avioeroa. Usein unohdamme, että joskus suhteen päättäminen voi olla paras askel kohti tervettä ja onnellista suhdetta – olipa kyseessä sitten uusi suhde itsesi tai jonkun toisen kanssa.

Avioeron harkitseminen saattaa herättää ristiriitaisia tunteita. Yhteisen elämän purkaminen voi olla pelottavaa, särkyneiden unelmien kohtaaminen tuskallista. Mutta on tilanteita, joissa tämä vaikea päätös voi olla ainoa tie eteenpäin. Tärkeintä on tunnistaa nämä tilanteet ja kuunnella omia tunteitaan.

Avioero ei ole koskaan ensisijainen ratkaisu, mutta joskus se on ainoa keino suojella itseämme ja aloittaa paraneminen. Jokainen suhde tarjoaa oppitunteja, ja nämä opit ovat arvokkaita, vaikka suhde päättyisikin. Kun ymmärrämme ja käsittelemme näitä kokemuksia, voimme välttää vanhojen traumojen kantamisen uuteen suhteeseen ja avata oven terveelle ja onnelliselle tulevaisuudelle.

Jokainen meistä ansaitsee terveen, rakastavan ja kunnioittavan suhteen

Ja joskus se tarkoittaa, että meidän täytyy ensin rakastaa itseämme tarpeeksi tehdäksemme vaikeita päätöksiä. Vaikka suhteet vaativat työtä ja kompromisseja, on tärkeää muistaa, että perustavanlaatuisia arvoja ei tule joustaa. Kun nämä arvot joutuvat jatkuvasti koetukselle, avioero saattaa olla järkevä vaihtoehto.

Avioeron merkit

Tässä muutamia merkkejä, jotka saattavat viitata siihen, että avioero saattaa olla oikea ratkaisu:

 1. Jatkuva arvostuksen ja kunnioituksen puute: Kunnioitus on terveen suhteen kulmakivi. Jos tunnet jatkuvasti olevasi vähätelty tai aliarvostettu, voi olla aika harkita suhteenne tulevaisuutta.

  Sanotaan, että huomaat usein, että puolisosi tekee päätöksiä, jotka vaikuttavat molempiin teihin, ilman että hän ottaisi sinun näkemyksiäsi tai toiveitasi huomioon. Esimerkiksi, hän voi suunnitella lomamatkan tai tehdä merkittäviä taloudellisia päätöksiä ilman, että hän keskustelee niistä kanssasi tai edes ilmoittaa sinulle niistä etukäteen.

  Tällainen käytös voi olla merkki jatkuvasta arvostuksen ja kunnioituksen puutteesta. Parisuhteessa molempien osapuolten tulisi olla yhtä tärkeitä, ja päätökset, jotka vaikuttavat molempiin, tulisi tehdä yhdessä. Jos tämä ei toteudu, se saattaa kertoa epäterveestä dynamiikasta suhteessa, jossa toisen osapuolen mielipiteet, toiveet tai tarpeet jätetään huomiotta.
 1. Yhteisen tulevaisuuden suunnitelmien puuttuminen: Suhteen tulee edetä yhteisten tavoitteiden mukaan. Jos huomaat, että ette kykene suunnittelemaan tai jakamaan yhteistä tulevaisuutta, se saattaa olla merkki syvemmistä ongelmista.

  Kuvittele tilanne, jossa olet keskustelemassa puolisosi kanssa eläkepäivistä. Sinulla on unelma muuttaa pienelle mökille järven rannalle, mutta huomaat, että puolisosi puhuu aina omista suunnitelmistaan eläkepäiville – suunnitelmista, jotka eivät sisällä sinua tai yhteistä mökkitoivetta. Hän ei myöskään ota huomioon tai osoita kiinnostusta keskustella sinun unelmistasi tai suunnitelmistasi.

  Tällainen käytös voi olla merkki yhteisen tulevaisuuden suunnitelmien puutteesta. Parisuhteessa molempien unelmat ja suunnitelmat tulee ottaa huomioon, ja tulevaisuuden pitäisi olla yhteinen projekti. Jos tämä ei toteudu, se voi olla merkki syvemmistä ongelmista suhteessa.
 1. Epäterveet riitatilanteet: Riidat ovat osa normaalia parisuhdetta, mutta niiden tulisi johtaa rakentavaan lopputulokseen ja molemminpuoliseen ymmärrykseen. Jos riitelynne ovat usein henkilökohtaisia hyökkäyksiä tai niissä on mukana henkistä tai fyysistä väkivaltaa, on aika harkita vakavasti suhteen päättämistä.

  Ajatellaan tilannetta, jossa riitatilanteet ovat muuttuneet henkilökohtaisiksi hyökkäyksiksi. Esimerkiksi, olette eri mieltä jostain arkipäiväisestä asiasta, kuten kotitöiden jakamisesta. Sen sijaan, että keskustelisitte rauhallisesti ja rakentavasti asiasta, puolisosi alkaa syyttää sinua laiskuudesta, itsekkyydestä tai vastuuttomuudesta.

  Tämä ei ole terve tapa käsitellä konflikteja. Riitojen tulisi keskittyä ongelmaan, ei henkilöön, ja niiden tulee johtaa molemminpuoliseen ymmärrykseen, ei vahingoittaa toisen itsetuntoa tai arvokkuutta. Jos riitatilanteet muuttuvat toistuvasti henkilökohtaisiksi hyökkäyksiksi, se on vakava merkki siitä, että suhteessa on jotain vialla.
 1. Tunnet olosi jatkuvasti onnettomaksi: Vaikka suhteet voivat olla ajoittain haastavia, niiden ei pitäisi tehdä sinua jatkuvasti onnettomaksi. Jos suhteesi aiheuttaa sinulle enemmän surua kuin onnea, on tärkeää pohtia, olisiko avioero terveellisempi vaihtoehto.

  Kuvitellaanpa tilanne, jossa huomaat herääväsi useampana aamuna viikossa tunne, että olet onneton parisuhteesi takia. Huomaat, että et enää nauti samoista asioista, joista nautit ennen, ja että suurimman osan ajastasi vietät murehtien suhteenne tilaa tai riitoja, joita teillä on ollut.

  Tämä jatkuva onnettomuuden tunne voi olla merkki siitä, että suhde ei ole terve tai onnellinen. Vaikka kaikissa suhteissa on ylä- ja alamäkiä, suurimman osan ajasta suhteen pitäisi tuoda sinulle iloa, ei surua. Jos huomaat olevasi enemmän onneton kuin onnellinen, se saattaa viitata siihen, että avioero saattaisi olla paras ratkaisu.

Nämä yllä olevat ovat vain joitakin merkkejä siitä, että nyt pitää asiat ottaa vakavasti. On tärkeää kuunnella omia tunteitasi ja tarvittaessa kääntyä valmentajan tai terapeutin puoleen. Avioero on merkittävä päätös, ja sen tekeminen vaatii rohkeutta ja itsetuntemusta.

Samankaltaiset artikkelit