Elokuun eropaperit

Onnellinen parisuhde on monen sydäntä lähellä ja suurin osa meistä toivoo löytävänsä kestävän ja rakkauden täyteisen suhteen. Valitettavasti kaikki suhteet eivät kestä. Suomessa on huomattu, että erityisesti tammi- ja elokuussa haetaan avioeroja muita kuukausia enemmän, erityisesti pitkien yhdessä vietettyjen aikojen jälkeen, kuten lomakauden päätteeksi. Elokuulla on musta nimi avioerojen suhteen “Elokuun eropaperit”.

Tutkimukset osoittavat, että monesti pitkät yhdessä vietetyt ajanjaksot voivat tuoda parisuhteen ongelmat pinnalle, ja johtaa jopa eropäätökseen. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että pidemmän ajan yhdessä viettäminen voi luoda odotuksia suhteen parantamisesta tai ongelmien ratkaisemisesta, ja jos nämä odotukset eivät toteudu, seurauksena voi olla pettymyksiä.

On myös huomattu, että juuri yhdessä vietetty aika mahdollistaa avoimen dialogin parisuhteen ongelmista. Kun vuoden mittaan padotut ajatukset ja tunteet sanotaan viimein ääneen, se voi johtaa eropäätökseen. Kesälomalla nämä usein kärjistyvät vielä siitä syystä, että molemmilla on omat odotuksensa kesäloman suhteen. Jos kesäloma ei mene odotetusti, se voi nopeasti leimahtaa riidan liekkeihin.

Joskus riidat ovat puhdistavia ja jopa intohimon liekkiin nostavia

Toisaalta, kun yhdessä vietetty aika voi tuoda ongelmia pintaan, se on myös mahdollisuus syventää suhdetta ja lujittaa sitä. Tämä on korostunut erityisesti haastavina aikoina, kun parit ovat pakotettuja viettämään enemmän aikaa yhdessä. Monet parit ovat raportoineet suhteidensa vahvistuneen näinä aikoina.

Parisuhteen ongelmat ovat aina yksilöllisiä, ja kaikki ongelmat eivät välttämättä tule ratkaistuksi lomakaudella tai minkään tietyn aikajänteen aikana. Avun hakeminen, kuten valmennus, pari- tai perheterapia, voi olla tärkeä askel monille pareille. Tärkeintä on, että parit kommunikoivat avoimesti ja rehellisesti keskenään, jotta he voivat ymmärtää ja kohdata ongelmat yhdessä, ja toivottavasti löytää ratkaisun, joka tekee molemmat osapuolet onnellisiksi.

Avioerolomakkeen saaminen kumppanilta loman päätyttyä voi tuntua järkyttävältä. Kuitenkin, on olemassa tapoja, joilla voit vahvistaa suhdettasi ja ehkäistä eron mahdollisuutta. Tässä muutamia vinkkejä:

 1. Avoimuus ja rehellisyys
  Avoin ja rehellinen kommunikaatio on avainasemassa kaikissa ihmissuhteissa. Tämä koskee myös parisuhteita. Keskustele kumppanisi kanssa säännöllisesti tunteistasi, huolistasi, toiveistasi ja odotuksistasi. Muista, että aito kommunikaatio ei ole vain puhumista, vaan myös kuuntelemista.
 2. Yhteinen aika
  Vaikka yhteisen ajan viettäminen on tärkeää, sen ei pitäisi tarkoittaa ainoastaan sohvalla television edessä vietettyä aikaa. Kokeile uusia harrastuksia, matkustele yhdessä, nauti yhteisistä päivällisistä. Uudet kokemukset voivat tuoda uutta kipinää suhteeseen.
 3. Pidä huolta itsestäsi
  Joskus parisuhteessa saattaa unohtaa, että on tärkeää pitää huolta itsestään. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat tärkeitä myös suhteen kannalta. Huolehdi omasta terveydestäsi, liiku säännöllisesti, pyri syömään terveellisesti ja vietä aikaa ystäviesi kanssa. Itsensä arvostaminen ja rakastaminen on tärkeä osa onnellista suhdetta.
 4. Opi riitelemään oikein
  Konfliktit ovat normaaleja parisuhteissa. Tärkeää on, miten niitä käsitellään. Opi riitelemään oikein. Muista aina, että tarkoituksena on ratkaista ongelma, ei voittaa väittelyä. Joskus on parempi valita onnellisuus, kuin oikeassa oleminen. Mietin, missä kohdassa voit löysätä, mutta toisaalta mieti myös se, että missä et halua joustaa.
 5. Avun hakeminen
  Jos huomaat, että suhteessa on jatkuvia ongelmia, joita ette pysty ratkaisemaan yhdessä, , joka keskittyy katsomaan tilannetta molemmat osapuolet huomoiden, voi olla hyvä vaihtoehto. Ammattilainen voi auttaa teitä löytämään ratkaisuja ja oppimaan uusia taitoja suhteenne parantamiseksi.

Ennaltaehkäisy on aina parempi kuin raskas avioero, vaikka joskushan avioerokin on juuri se oikea ratkaisu. Sen sijaan, että odottaisit ongelmien kasautuvan ja päätyisit ehkä allekirjoittamaan elokuussa eropaperit, panosta suhteeseesi aktiivisesti ja jatkuvasti. Rakkaus vaatii työtä, mutta se on sen arvoista. Tiedämme, että avioliittoja on pystytty pelastamaan sellaisissakin tilanteissa, joissa se on tuntunut epätoivoiselta.

Samankaltaiset artikkelit