Riitely parisuhteessa

Tunnista epäterveen parisuhteen merkit

Mistä tiedät, milloin parisuhde on epäterveellä pohjalla? Vai onko kokemasi jotain ohimenevää? Tai onko se jotain, mistä pääsee yli ottamalla käyttöön uuden näkökulman?


Tässä listattuna 6 asiaa, jotka kertovat epäterveestä parisuhteesta:

 1. Toisen henkilön kontrollointi: Jos kumppani yrittää kontrolloida elämääsi ja tehdä päätöksiä puolestasi, se voi olla merkki epäterveestä parisuhteesta. Tällainen kontrollointi voi ilmetä esimerkiksi vaatimalla tiettyä pukeutumistyyliä tai kieltämällä ystävyyssuhteet.
 2. Toisen henkilön arvostelu: Jos kumppani jatkuvasti arvostelee tai kritisoi tekemisiäsi, se voi olla merkki epäterveestä parisuhteesta. Tällainen voi ilmetä esimerkiksi vähättelemällä harrastuksiasi tai töitäsi.
 3. Toisen henkilön fyysinen tai psyykkinen väkivalta: Jos kumppani on väkivaltainen sinua kohtaan, se on aina epäterve merkki parisuhteessa. Fyysinen väkivalta voi ilmetä esimerkiksi lyönteinä, potkaisuina tai heittelyinä, kun taas psyykkinen väkivalta voi ilmetä esimerkiksi jatkuvana pelotteluna tai henkisenä väkivaltana.
 4. Jatkuva riitely: Jos parisuhteenne on jatkuvaa riitelyä ja negatiivista kommunikointia, se voi olla merkki epäterveestä suhteesta. Tämä voi ilmetä esimerkiksi kiivaana sananvaihtona tai hiljaisena kyräilynä.
 5. Toisen henkilön pettäminen: Jos kumppani on pettänyt sinua parisuhteessa, se voi olla merkki epäterveestä suhteesta. Tämä voi ilmetä esimerkiksi fyysisenä pettämisenä tai henkisenä pettämisenä, kuten salailuna ja valehteluna.
 6. Päihteiden liikakäyttö: Jos kumppanin käsitys lomasta ja viikonlopuista on sangen kilisevää sorttia, voi se olla merkki epäterveestä parisuhteesta.


On tärkeää huomata, että nämä ovat vain muutamia esimerkkejä epäterveestä parisuhteesta, ja että jokainen parisuhde on yksilöllinen. Jos tunnet, että parisuhteesi ei tunnu hyvältä tai että sinua kohdellaan epäkunnioittavasti, on tärkeää puhua asiasta ja hakea tarvittaessa apua.

Voiko ahdistavalta tuntuvan parisuhteen pelastaa?

Huomioithan, että usein parisuhteet saadaan pelastettua, vaikka lähtötilanne vaikuttaisi toivottomalta. Jopa pettäminen voidaan antaa anteeksi, jos ymmärretään pettämiseen johtaneet asiat. Epäterveiden parisuhteiden kanssa on kuitenkin kaksi poikkeusta: alkoholismi ja väkivaltaisuus ovat asioita, joista harvoin päästään kuiville vesille. Poikkeuksiakin on, mutta sinun täytyy ymmärtää, että alkoholisti ei välttämättä pääse irti päihteistä, eikä väkivaltainen ihminen väkivaltaisuudestaan.

Joskus epäterveeltä tuntuva parisuhde ei ole sitä, vaan elämän käänteet ovat voineet lisätä stressikierroksia kumppanilla ja siksi parisuhteella on mahdollisuus elpyä.

Avioero on usein asia, joka herättää ahdistusta. Kuitenkin on tilanteita, joissa avioero on tarpeen. Joskus siis parasta, mitä voit tehdä, on luovuttaa.

Jos teillä on paljon yhteistä ja rakkautta vielä löytyy, tässä on sinulle 5 vinkkiä tuulettaa ajatuksiasi:

 1. Aloita uusi harrastus – Ota ohjat kauniiseen käteen ja ala harrastamaan jotain uutta! Tämä auttaa sinua löytämään uusia tapoja rentoutua ja viettää aikaa itsesi kanssa. Lisäksi voit käyttää tätä harrastusta tekosyynä välttääksesi avokkisi, joka voisi vähentää ahdistustasi.
 2. Puhu siitä kumppanillesi – Kerro avoimesti kumppanillesi siitä, mikä ahdistaa sinua. Ole kuitenkin varovainen, ettei tästä tule valitusvirtaa, joka saa kumppanisi juoksemaan pakoon. Muista, että avoimuus on tärkeää, mutta myös huumori auttaa.
 3. Vietä aikaa ystävien kanssa – Suuntaa illalliselle ystäviesi kanssa tai järjestä koti-ilta viinilasin äärellä. Ainakin hetkeksi pääset irti ahdistavasta parisuhteesta.
 4. Keskity positiivisiin asioihin – Yritä nähdä asiat positiivisessa valossa, ja löydä asioita, joista nautit parisuhteessasi. Joskus on helppo unohtaa hyvät puolet, kun keskittyy vain huonoihin. Löydä siis jotain hyvää kumppanistasi ja parisuhteestasi.
 5. Käy puhumassa ammattilaiselle – Jos kaikki muut keinot eivät auta, ehkä on aika kääntyä ammattilaisen puoleen. Valmentaja voi auttaa sinua työskentelemään ahdistuksen syiden kanssa ja antaa sinulle työkaluja sen käsittelemiseen. Voit käyttää tätä tilaisuutena sanoa kaikki ne asiat, jotka eivät ehkä ole sopivia kumppanillesi.


Toivottavasti nämä vinkit auttavat! Muista, että huumori on hyvä keino käsitellä stressiä ja ahdistusta, joten naura itsesi vapautuneeksi. Nappaa siis käteesi huumorilla höystettyä kirjallisuutta, Netflixistä makea komedia, liput Stand up -keikalle tai vaikka kurssi naurujoogaan! Vaikka huumori ei poista ongelmia, huomaathan, ettei sitä poista myös murehtiminen. Kun annat itsellesi tilaa ajatella, vaikka huumorilla, opit näkemään laajemmin myös parisuhteenne tilanteen.

Teekuppi käteen siis ja hihittelemään!

Samankaltaiset artikkelit