Mistä aineksista onnellinen elämä muodostuu?

Mitkä asiat pitävät meidät terveinä ja onnellisina pitkin elämän? Tiesithän, että onnellinen parisuhde lähtee siitä, että te molemmat voitte hyvin. Onnellinen parisuhde ei siis lähde siitä, että odottaisit toisen tuovan sinulle onnellisuuden, koska onnellisuus on jokaisen henkilökohtainen vastuu.

Jos voisit nyt sijoittaa omaan tulevaisuuteesi, joka liittyisi sinun omaan kehittymiseen onnellisena ja mielenrauhan omaavana ihmisenä, mihin sijoittaisit?

Jos haluat paljon rahaa ja kuuluisuutta, et ole yksin. Nuorilta ihmisiltä kysyttiin, mitkä heidän tärkeimmät päämääränsä elämässä olivat ja yli 80 % vastasi, että tulla rikkaaksi. Vastanneista 50% sanoi, että heidän toiseksi tärkein tavoitteensa on tulla kuuluisaksi. Meitä kannustetaan koko ajan elämässä puskemaan lujemmin eteenpäin ja saavuttamaan enemmän. Meidän annetaan ymmärtää, että nämä ovat niitä asioita, joita tarvitsemme hyvän elämän rakennusaineiksi.

Entä, jos saisimme vastauksen siihen, mikä todella tekee ihmiset onnelliseksi?

Harvardin yliopisto seurasi 75 vuoden ajan 724 miehen elämää. Jokaiselle miehelle tehtiin alkuhaastattelu, ja heitä seuratiin pitkin heidän elämää tehden uusia haastatteluja, tutkimalla heidän terveyttä verikokein ja aivokuvauksin. Heitä videoitiin puhumassa vaimoilleen syvimmistä huolistaan. Myöhemmin myös vaimoja haastateltiin.

Tutkimukseen otettiin kaksi erilaista ryhmää. Toinen ryhmä koostui Harvardin yliopistosta valmistuneista nuorista, joista osa lähti toiseen maailmansotaan. Toinen ryhmä koostui Bostonin köyhimmän naapuruston nuorista. Eritoten tutkimukseen valittiin sellaisia nuoria, joiden kotiolot olivat vaikeita. Monet elivät ilman juoksevaa vettä.

Osa miehistä päätyi työntekijöiksi tehtaisiin, lakimiehiksi, muurareiksi ja lääkäreiksi – yhdestä tuli Yhdysvaltain presidentti. Jotkut sairastuivat alkoholismiin, muutama skitsofreniaan.

Osa kiipesi elämän tikkaita pitkin pohjalta aivan huipulle asti, kun taas osa toisin päin.

Onnellinen parisuhde

Kun kysymme ihmisiltä heidän elämänsä historiaa, he usein unohtavat sellaisia merkityksellisiä asioita, joilla on ollut vaikutusta heidän elämäänsä. (Onnellisen parisuhteen bloggaajien huomio: Tästä syystä on niin tärkeää tehdä säännöllisiä kiitollisuusharjoituksia, koska silloin opetat omaa mieltäsi huomioimaan paremmin asiat, jotka ovat hyvin.)

Tässä sinulle yhteenveto kymmenien tuhansien paperien joukosta:
Opit eivät käsittele rikkauksia tai kuuluisuutta, eivät edes kovaa työntekemistä. Tämän 75 vuoden tutkimuksen pääviesti on, että hyvät ihmissuhteet pitävät meidät onnellisimpina ja terveimpinä. Piste.

Olemme oppineet kolme asiaa suhteista.

Ensimmäinen opetus on, että sosiaaliset suhteet ovat todella hyvästä meille ja yksinäisyys on meille suorastaan kuolettavaa. Ihmiset, joilla on enemmän sosiaalisia suhteita perheisiin, ystäviin ja yhteisöihin, ovat onnellisempia, fyysisesti terveempiä ja he elävät pidempään kuin ihmiset, jotka ovat eristyksissä muista.

Kokemus yksinäisyydestä voi olla myrkyllinen, jos ihminen kokee olevansa eristetympi muista kuin mitä itse toivoisi. He kokevat olevansa vähemmän onnellisia, heidän terveydentilansa on heikompi, aivotoimintansa heikkenee aikaisemmin, he elävät lyhyemmän elämän kuin ihmiset, jotka eivät koe olevansa yksinäisiä.

Surullinen fakta on, että yksinäisiä ihmisiä on paljon. Eikä tämä käsite “yksinäinen” tarkoita yksineläviä ihmisiä, koska ihminen voi kokea olevansa yksin, vaikka on parisuhteessa, tai yhteisössä.

Yksinäisyys on tuhoisaa

Toinen opetus on, ettei ystävien lukumäärällä ole niinkään merkitystä, tai sillä, onko ihminen parisuhteessa – vaan sillä, minkä laatuisia ihmissuhteet ovat. Jatkuva riitojen keskellä eläminen on todella haitallista terveydellemme. Esimerkiksi todella riitaiset parisuhteet, joista hellyyskin on kadonnut, ovat haitallisempia meille kuin avioero. Lämpimät ihmissuhteet suojelevat meitä.

Seurattuamme tutkittavien miesten elämää yli 80-vuotiaiksi, päätimme katsoa ajassa taaksepäin keski-ikään nähdäksemme, voimmeko ennustaa kuka elää onnellisena ja terveenä vielä 90-vuotiaana ja kuka ei. Se ei ollutkaan korkea koleteroliarvo, josta vastaus löytyi, vaan se, miten tyytyväisiä he olivat ihmissuhteisiinsa. Terveimmät 80-vuotiaat löytyivät siis niiden joukosta, jotka olivat 50-vuotiaina tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa.

Hyvät ihmissuhteet puskuroivat meitä haasteiden läpi tehokkaammin ja turvallisemmin.

On ollut vaiheita, jolloin he ovat joutuneet kestämään fyysistä kipua, mutta tyytyväisten ihmisten onnellisuuden taso on pysynyt silti samana. Onnettomissa ihmissuhteissa elävät raportoivat fyysiseen kipuun liittyvän enemmän myös emotionaalista kipua.

Kolmas opetus on, etteivät hyvät ihmissuhteet yksinomaan suojele meidän perusterveyttämme, vaan ne suojaavat myös aivojemme terveyttä. Niiden ihmisten muisti pysyi tarkempana pidempään, jotka voivat luottaa toiseen ihmiseen tai puolisoonsa hädässä. Ne ihmiset, jotka eivät voi tukeutua tai luottaa puolisoonsa, oli havaittavissa aikaisempaa muistin heikkenemistä. Eikä näillä hyvillä suhteilla nyt toki tarkoiteta sellaisia, missä ei olisi riitoja. Osa ysikymppisistä kinasteli päivittäin, eikä sillä ollut vaikutusta heidän muistiinsa, kunhan he pystyivät luottamaan siihen, että toinen tukee ja on heitä varten tarvittaessa. Hyvät ihmissuhteet ovat hyväksi terveydellemme ja hyvinvoinnillemme.

Tämä tutkimuksen tuottama viisaus on iänvanhaa viisautta, mutta miksi se on niin vaikea ymmärtää ja hyljeksiä? Noh, olemmehan me kuitenkin ihmisiä ja kaipaamme usein nopeita ratkaisuja. Ajatus työmäärästä hyvän parisuhteen ja ihmissuhteiden ylläpidosta voi tuntua uuvuttavalta, eikä todellakaan mitenkään seksikkäältä tai hohdokkaalta. Sillä se on projekti, joka on elinikämme mittainen.

Monet tutkimuksen miehistä, ihan kuten alussa kertomassani tuoreessa, tähän päivään ajoittuvassa kyselyssä, haaveilivat rikkauksista, kuuluisuudesta ja saavutuksista saavuttaakseen unelmien elämän. Elämä kuitenkin opetti 75 vuoden jälkeen, että hyvät ihmissuhteet, perhe-elämä, yhteisö ovat kestävän onnellisuuden perustoja.

Miten sinä? Riippumatta iästäsi; mitä muutoksia voisit tehdä omassa elämässäsi parantaaksesi elämäsi ja parisuhteesi laatua? Se voi olla jotain niin pientä kuin ruudulla käyttämäsi ajan vaihtamista puolisosi kanssa vietettävään aikaan, tai hyvän parisuhteen elävöittämistä tekemällä jotain uutta yhdessä, esimerkiksi pitkät kävelyreissut tai treffeillä käynnit ihan kahdestaan. Tai mikset ottaisi yhteyttä siihen perheesi jäseneen, jonka kanssa et ole puhunut vuosiin, sillä vihanpito vie hirveästi kaunaa kantavien ihmisten energiaa. Hyvä elämä perustuu hyville ihmissuhteille.

Onnellisen parisuhteen bloggaajat vielä loppuun kommentoivat:
Se on niiiin totta, että me ihmiset haluamme nopeita ratkaisuja, vaikka niistä ei valitettavasti koostu pitkäkestoinen tyytyväisyys.

(Tämä artikkeli on luvalla ja hieman muokattuna uudelleenjulkaistu.)

Samankaltaiset artikkelit