Rakastaminen

Mitä rakkaus on? Mitä eroa on rakastumisella ja rakastamisella?

Joku joskus sanoi, että rakastuminen on niin helppoa, mutta rakastaminen vaikeaa, mutta mitä ylipäätään on rakkaus? Entä mitä rakastumisessa ja rakastamisessa tapahtuu mielentoiminnan näkökulmasta? Kuinka rakkaus ymmärretään käsitteenä?

Rakastuminen on kuin vuoristorata huvipuistossa, joka on täynnä ylä- ja alamäkiä, käänteitä ja innostavia hetkiä. Kumppanin rakastaminen on kuin tasaista ja mukavaa matkaa, jossa tiedät mitä odottaa milloinkin ja olet iloinen saadessasi olla matkalla rakastamasi ihmisen kanssa.

Kun rakastut, näet toisessa ihmisessä arvostamiasi piirteitä. Hän katsoo sinua ihailevin silmin, hymyilee ja on ihan mahtavaa viettää aikaa hänen kanssaan. Elämä tuntuu helpolta ja vaivattomalta.

Rakkauden kohteesi ajattelu saa sukat pyörimään jaloissasi, etkä malta odottaa sitä, kunnes näet hänet uudelleen. Huomaat myös ajattelevasi häntä useita kertoja päivässä kaipauksen täyttäessä mielesi. Rakastuminen on siis ihanaa! Siinä hetkessä asiat tuntuvat mahdollisilta. Elämä tuntuu hymyilevän.

Kunnes koittaa arki, jossa joskus rakkaus tuntuu loistavan poissaolollaan

Arjessa punnitaan kyky rakastaa myötä- ja vastamäessä. Rakastaminen on valinta. Valitset rakastavasi kumppaniasi pitkäkestoisesti. Tosi rakkaus on syvempää kuin rakastuminen. Se on merkityksellistä. Rakastumisen rakennuspilareita ovat luottamus, kunnioitus ja molemminpuolinen ymmärrys.

Kun valitset rakastaa kumppaniasi, se vaatii syvää ymmärrystä toistenne tarpeista, arvoista, sekä halusta tehdä töitä hyvän parisuhteen eteen, jotta parisuhde pysyy lujana ja antaa täyttymyksen tunnetta elämän haasteissa ja karikoissa.

Useat kertovat somekanavissa intohimon katoavan arjen astuttua kuvaan ja tämä voi tuntua pelottavalta. Sen ei tarvitse olla niin!

Tiedän pariskuntia, joilla intohimo on ollut kateissa, mutta sitten jotain on tapahtunut, ja intohimon liekki on roihahtanut uuteen loistoon.

Miten intohimon liekki voi roihahtaa uudelleen?

Parisuhteissa, jotka kokevat uudelleen rakastumisen vaiheen ja intohimon liekin roihahtamisen, on yleensä

  • koettu yhdessä jokin haaste ja voitettu se.
  • pienet lapset kasvaneet ja elämä siten rauhoittunut, ja on enemmän parisuhdeaikaa luonnostaan.
  • löydetty yhteys uudelleen esimerkiksi ison riidan jälkeen, kun toisesta on paljastunut jokin piilossa ollut ominaisuus, joka on yhdistävä tekijä.

Mikä on heidän salaisuus, joilla intohimon liekki roihuaa vuodesta toiseen?

Minun näkemykseni mukaan näissä parisuhteissa eletään hetkessä. Tällöin makuuhuoneessa ei muistella sitä,

  • mitä kumppani ei ole “taaskaan” tehnyt.
  • miten kumppani käyttäytyy “aina”.
  • mitä kaikkea olisi pitänyt tehdä ja toimia eilen jo.
  • mitä pitäisi tehdä lähipäivien aikana.
  • millaista olisi olla jonkun toisen kanssa.

Intohimon liekki pysyy hereillä, kun näet kumppanisi hetkessä, ilman mitään muistelmia menneisyydestä tai pohdintoja tulevaisuudesta. Vain tämä hetki. Vain läsnäolo. Vain kumppanisi tuoksu. Vain kumppanisi keho omaasi vasten.

Miten empatia eheyttää parisuhdetta?

Empatian harjoittaminen syventää rakkautta ja lisää rauhaa puolisoiden välillä. Kun riitatilanteissa koetat parhaasi mukaan hypätä kumppanisi kenkiin ja miettiä, mitä hän juuri nyt tarvitsee ja mitä sinä tarvitset juuri nyt, parisuhteellanne on mahdollisuus syventyä. Sen sijaan, että lähtisit syyttämään häntä tai ottaisit syytöksiä vastaan, mikä kaivaa parisuhteissa kuoppaa puolisoiden välille.

Lyhyesti sanottuna, korvaa “Sinä aina…” “Taas sinä teit näin!” ajatuksella “Hei, meillä on nyt tässä tällainen riita. Kuinka me noustaan tästä yhdessä niin, että molemmat tulevat kuulluiksi? Miten löydämme kompromissin tarvittaessa?”

Jos olet tottunut sanomaan “Et koskaan kuuntele minua”, voitko korvata sen “Minusta tuntuisi ihanalle, jos voit kuunnella minua keskeyttämättä. Silloin saan tunteen siitä, että olen tullut kuulluksi.”

Ns win-win -tilanne on tietenkin ideaalein, mutta aina se ei ole mahdollinen. Kuitenkin aina, kun etsit syypäätä, et voi voittaa. Kun etsit ratkaisua, löydät sieltä myös rakkautta ja rauhaa, sekä kasvavaa intohimoa!

Mitä on rakkaus?

Wikipedia määrittelee rakkauden näin: ”Rakkaus on syvä kiintymyksen tunne johonkin, useimmiten toiseen henkilöön.”

Ehkä voisin kysyä sinulta nyt, että mitä rakkaus merkitsee juuri sinulle? Mitä se tarkoittaa silloin, kun se on puhdasta rakkautta ilman syyllisiä? Miten toimit, kun toimit rakkaudesta käsin? Millainen kumppani olet silloin? Koska rakkaus voi merkitä meille erilaisia asioita.

Rakkautta päivääsi!

Samankaltaiset artikkelit