Kesälomalla lasten kanssa

Näin vältät riidat kesälomalla lasten kanssa

Kesäloma on pian täällä! Aurinko paistaa, linnut laulavat, ja koulun loppuminen tuo mukanaan loputtomat mahdollisuudet viettää aikaa perheen kanssa. Mutta odotapas hetkinen – joko kuulet sen? Ei, ei se linnun soma laulu ulkoa, vaan se möreämpi ääni ”Netti lagaa!”, tai kirkkaampi ”Toi aloitti!” ovat ääniä, jotka muistuttavat meitä siitä, että riidat lasten kanssa ovat myös osa tätä ihanan rentouttavaa lomakautta.

Miksi ihmeessä riidat sitten kukoistavat juuri kesälomalla? Onko se vain lomakauden taika, joka saa lapset ja vanhemmat räjähtämään? Tässä artikkelissa tarkastelemme muutamia syitä, miksi riidat lasten kanssa lisääntyvät loman aikana, ja annamme vinkkejä siitä, miten voit välttää niitä ja pitää lomafiiliksen korkealla.

Yhtäkkiä olette lasten kanssa yhdessä 24/7

Koulun aikana lapset viettävät suuren osan päivästään koulussa tai harrastusten parissa. Vanhemmat saavat omaa aikaa töissä tai kotona, tai muuten vain tilaa hengittää. Mutta kun kesäloma koittaa, kaikki muuttuu. Olette yhtäkkiä saman katon alla 24/7. Tämä voi aiheuttaa kitkaa ja jännitteitä, kun totutte uuteen rytmiin ja yhteiseen aikaan.

Vinkki: Aseta päivittäinen rutiini, jossa on sekä yhteistä aikaa että omia hetkiä. Sopikaa yhdessä perheen kanssa aikataulusta, joka ottaa huomioon kaikkien tarpeet. Näin jokaisella on tilaa tehdä omia juttuja ja myös yhteistä aikaa ilman, että kaikki ovat koko ajan toistensa kimpussa.

Kesäloma lasten kanssa voi olla riitaisa

Kesäloman odotukset vs. todellisuus

Kesälomasta puhutaan usein kuin paratiisista, jossa kaikki on täydellistä. Valitettavasti todellisuus voi olla hieman erilainen. Sää ei aina suosi, suunnitellut aktiviteetit saattavat mennä pieleen, ja lapset voivat kyllästyä nopeasti. Loman odotukset ja todellisuus eivät aina kohtaa, mikä voi johtaa pettymyksiin ja sitä kautta riitoihin.

Vinkki: Ole realistinen lomasuunnitelmien suhteen. Ole avoin mahdollisille muutoksille ja joustava suunnitelmien toteutumisen suhteen. Miettikään ennen lomaa Plan B, jos jokin menee pieleen, niin teillä on heti varasuunnitelma olemassa, joka voi pelastaa loman. Kaikkea ei tarvitse tänä päivänä ostaa, vaan osan lomatarvikkeista voi myös vuokrata lomaa varten, kuten kantoreput, lasten matkasängyt ja matkasyöttötuolit. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Liizi.fi ja Vaununi.fi. Tärkeintä on nauttia yhdessäolosta ja luoda hyviä muistoja, vaikka asiat eivät menisikään täysin suunnitelmien mukaan.

Väsymys ja stressi

Kesäloman pitäisi olla aikaa rentoutua ja ladata akkuja. Mutta valitettavasti lomailu lasten kanssa voi myös olla stressaavaa. Jatkuva valvominen, lasten kanssa puuhailu ja erilaiset aktiviteetit voivat väsyttää vanhemmat nopeasti. Kun väsymys ja stressi kasaantuvat, hermot voivat kiristyä, ja riidat tulevat herkemmin kuvioihin mukaan.

Vinkki: Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi ja levätä tarpeeksi. Pyydä apua ja jakakaa vastuuta kumppanisi kanssa. Voitte esimerkiksi ottaa vuorot lasten kanssa, jotta molemmat saavat levätä ja ladata akkujaan. Leppoisa päiväkirjatilaus, joka sisältää aktiviteetteja lapsille, voi myös auttaa pitämään lapset kiireisinä ja antaa sinulle hetken hengähdystauon.

Kommunikaation puute

Kesälomalla perheenjäsenet ovat enemmän tekemisissä keskenään, mutta rutiinien puuttuessa kommunikaatio voi kärsiä. Lapset saattavat tuntea olonsa tylsistyneiksi tai turhautuneiksi, mikä voi johtaa kiukutteluun ja konflikteihin. Jos vanhemmat eivät kykene lukemaan toistensa ajatuksia tai tietämään, mitä lapset haluavat, väärinkäsitykset ja riidat ovat väistämättömiä.

Vinkki: Pidä avoin ja jatkuva kommunikaatiokanava perheenjäsenten välillä. Kysy lapsilta, mitä he haluaisivat tehdä tai miten he voisivat auttaa sinua. Kuuntele toisia ja osoita kiinnostusta heidän ajatuksiinsa ja tunteisiinsa. Selkeä ja avoin kommunikaatio auttaa vähentämään väärinkäsityksiä ja konflikteja.

Kesäloma lasten kanssa voi olla haastavaa, mutta se voi myös olla täynnä iloa, naurua ja unohtumattomia hetkiä. Muista ottaa rennosti, nauraa yhdessä ja arvostaa niitä hetkiä, jotka tekevät lomasta ainutlaatuisen. Ja jos riita kuitenkin pääsee syntymään, ethän ota sitä liian vakavasti- se kuuluu loman luonteeseen. Pyydä anteeksi, halaa ja jatkakaa eteenpäin yhdessä, niin kuin koirat, jotka ravistelevat puistattelevan kokemuksen jälkeen itsensä ja pian ovat iloisina jälleen häntäänsä heiluttamassa.

Samankaltaiset artikkelit