Itsemyötätunto, ajatukset
| |

Onnellisuus lähtee itsemyötätunnosta

Miten näet itsesi? Ennenkuin luet yhtään pidemmälle pyydän sinua kirjoittamaan paperille 10 asiaa, jotka ovat sinulle rakkaita ja tärkeitä.

No niin. Joko kirjoitit? Olethan itse mukana yhtenä? Jos et ollut, ota aikaa hetki miettiäksesi miten tärkeä sinun oma hyvinvointisi ja sinun minuutesi on sinulle. Toivon myös, että kirjoitat tämän jälkeen vähintään 10 asiaa:

  • jota arvostat itsessäsi
  • josta tykkäät
  • jossa olet hyvä
  • mitä haluat.

Meillä on iloja ja suruja kaikilla. Elämä on vuoristorataa ihanuuksineen ja jännityksineen. Oletko huomannut, että ihmisen on helpompi pitää kiinni kurjuudesta ja suruistaan kuin iloistaan ja hyvästä onnesta? On helpompi vetää surut viitan tavoin ylleen turvakseen ja suojakseen, kuin kohdata elämän iloa ja hyvyyttä ilman, että alkaa epäilyttää. Kuulostaako oudolta?

Minusta kuulosti suorastaan raivostuttavalta noin 10 vuotta sitten, kun hyvä ystäväni tuli puhumaan mulle ajatusten vaikutuksesta elämäämme. “Helppohan sinun on puhua, kun sulla on asiat hyvin elämässäsi toisin kuin minulla” – totesin ja jatkoin “Otappa tämä hometalo-helvetti, allerginen yönsä valvova lapsi, mun loppuunpalaminen ja muut asiat vähäksi aikaa, niin katsotaan jaksatko olla positiivinen.” Suuttumuksesta huolimatta jokin jäi kytemään…

Voit vaikuttaa elämäsi laatuun ajatuksillasi ja valinnoillasi

Olit sitten rikas tai köyhä, sairas tai terve, nuori tai vanha, voit vaikuttaa elämäsi laatuun ajatuksillasi ja valinnoillasi. Olemme monesti itse suurimpia esteitä omien unelmiemme toteuttamiselle, emme vain tajua tätä, kun meillä on niin kova kiire etsiä syyllisiä kurjalle tilanteellemme. Hyvän salliminen on meille hyvin vaikeaa. Miksi?

Pelottaako se? Olet ehkä saanut elämäsi aikana erilaisia “ohjelmointeja”, joista on kehittynyt uskomuksia, jotka ovat kiinnittyneet lujasti selkärankaasi. Saatat uskoa, ettei “raha kasva puissa”, tai “ei minusta minun koulutuksella tuohon ole, lakkaa haihattelemasta”, tai “hanki ensin työ ja puoliso, vasta sitten lapset”, tai “ei sinun geeneilläsi pysytä hoikkana”, tai “ei kukaan mies/nainen katso kauaa tuommoista naista/miestä”. Kuulostako mikään tutulta? Itse sain kuulla sitä viimeisintä.

Meihin on ladattu hyvääkin tarkoittavien ihmisten tahoilta uskomuksia siitä, millainen on kunnollinen elämä ja mitä se sisältää. Meille on ehkä määritelty millainen meidän puolison tulee olla, millaisessa talossa elää tai miten kasvattaa lapsemme. Pitäydymme niissä uskomuksissa, vaikka sydämemme sanoo toista. Pelkäämme, että meidät hylätään tai joudumme naurunalaiseksi, jos olemme toista mieltä.

Onnellisuus voi myös pelottaa

Oletko valmis sallimaan itsellesi myötätuntoa ja onnellisuutta?

Jossain elämänvaiheessa voit kokea saavasi eräänlaista turvaa ja huomiota toisilta ihmisiltä valittamalla elämäntilannettasi ja haasteitasi, erityisesti sitä kurjaa puolisoa tai työpaikkaa. Joskus se valittaminen on ihan tarpeellistakin, mutta siinä vaiheessa, kun siitä tulee kerta toisensa jälkeen toistuva tarina, siitä tulee myös kuluttavaa niin sinulle kuin ystävillesikin.

Paraneminen alkaa siitä, kun haluat lopettaa vanhassa elämisen ja haluat muutosta tilanteeseesi.

Kun ymmärrät, että olet vastuussa negatiivisista tunteistasi ja reaktioistasi asioihin, oivallat myös sen, että on mahdollista valita myös toisin! Voit valita ilon, positiivisuuden ja lempeyden.

Kun alat kiinnittämään huomiota asioihin, jotka sinulla ovat hyvin ja tuntemaan kiitollisuutta näistä – alat pian huomata, kuinka hyvät asiat elämässäsi alkavat lisääntyä. Yksi kerrallaan.

Onnellinen ihminen valitsee helpommin havannoida asiat, joista tuntee kiitollisuutta ja iloa

Mieli havaitsee paremmin asioita, joihin se on keskittynyt ja mihin se uskoo. Jos esim sinkkuihminen kokee, että on tarkoitettu elämään yksin, eikä sitä hänelle sopivaa tai häntä huolivaa tyyppiä nyt vaan yksinkertaisesti löydy, on hänen hyvin vaikea näiden uskomuslasien kautta nähdä todellisuutta ja oikeita mahdollisuuksiaan.

Esteiden sijaan hedelmällisempää olisi keskittyä siihen, mitä haluaa! Ja mitä hänen tulee tehdä, jotta kumppanin löytyminen on mahdollista.

Kun uskot, että jokin asia ei ole sinulle mahdollista, on se sama kuin laittaisit laput silmille. Kun uskot, että jokin asia on sinulle mahdollinen, näet mahdollisuuksia. Se ei ole mitään yltiöpositiivista haihattelua, vaan mielen toiminnan perusteita! Asioiden mahdollistuminen vaatii kaksi asiaa: sen, että uskot muutoksen olevan mahdollinen ja uskot kykyysi tehdä muutoksen edellyttämä työ.

Onnellisuus on valinta

“Ensimmäinen askel on tehdä jotain, minkä uskoo mahdolliseksi ja sen jälkeen jatkaa matkaa.”

Elon Musk

Tykkään Elon Muskin sanoista, sillä en usko ns. affirmaatioiden pelkkään hokemiseen. Jos mielesi ei usko siihen, mitä haluat, affirmaatioiden lausuminen voi kääntyä pettymykseksi. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi pudottaa 30 kg painoa terveyssyistä, mutta et usko pystyväsi siihen, eivät siinä auta aarrekarttakuvat hoikasta ihmisestä saati positiiviset lauseet. Sen sijaan palastele kilomäärä pienemmäksi. Sellaiseksi, jonka uskot saavuttavasi. Mietit tuolloin myös ne pienet stepit, joita sinun tulee ottaa jokaikinen päivä, jotta tavoitteesi toteutuu. Kun olet sen saavuttanut, on sinun helpompi uskoa pudottavasi loputkin.

Kun alamme uskoa johonkin, alamme ikäänkuin huomaamatta tekemään asioita uskomuksemme mukaisesti.

“Jotain kohti meneminen näyttäisi olevan paljon tehokkaampaa kuin jostain irti pyristeleminen.”

Joanne Dahl

Tämä on yksi tehokkaan ajattelun kulmakiviä. Seuraavassa esimerkki koulumaailmasta, joka on napattu “Uskonko” -kirjasta.

”Helsinkiläinen Siltamäen ala-aste kokeili erilaisia koulukiusaamisen vastaisia toimenpiteitä, mutta ongelma ei poistunut. Vasta, kun he nimittivät kuudesluokkalaiset kantamaan vastuuta siitä, että heidän koulussaan kaikki ovat yhtä, tilanne alkoi parantua. Ongelmaa ei siis lakaistu maton alle, mutta siitä ei myöskään puhuttu. Ei yritetty päästä pois huonosta, vaan kulkea kohti hyvää.”

(Bloggaajien huomio: Ehkä mietit, mitä koulukiusaamisjutut tekevät Onnellinen parisuhde blogissa! Joskus ihan kokonaan toiseen maailmaan sijoittuvat esimerkit voivat laajentaa ajattelua näkemään sen, miten voimme soveltaa ajatusta omaan elämäämme.)

Jos olet tyytymätön johonkin asiaan elämässäsi, etkä ole saanut sitä ratkaistua, niin kokeile jotain muuta keinoa ratkaista asia. Me ihmiset olemme siinä mielessä hassuja ja hauskoja, että tietynlaisissa asioissa, kuten esimerkiksi lasten kasvatuksessa tai parisuhteen haasteissa, tukeudumme vanhoihin konsteihin, vaikka näemme päivittäin, etteivät ne toimi. Olisiko ideaa vaihtaa näkökulmaa? Nähdä asia jostain eri perspektiivistä? Kokeilla jotain IHAN muuta?

Lähde:
Saku Tuominen & Annamari Heikkiä: Uskonko
(Tämä artikkeli on luvalla ja hieman muokattuna uudelleenjulkaistu.)

Samankaltaiset artikkelit